Dirigent | Vincent Spoeltman

Vincent Spoeltman (1984) studeerde zang bij Carolyn Watkinson aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Zijn Master volgde hij aan de Dutch National Opera Academy bij Andrew Schroeder. In het seizoen 2011-2012 was hij actief bij Opera Studio Nederland. Verder volgde hij lessen en masterclasses bij Meinard Kraak, Roberta Alexander, Dorris Soffel, Dennis O’neill, Raymond Modesti, Patricia MacMahon en Ira SiffNaast zijn hoofdvak zang studeerde Vincent drie jaar koordirectie (Minor) bij Wiecher Mandermaker. Masterclasses directie volgde hij o.a. bij Arie van Beek.

Vincent is voornamelijk actief als concert- en operazanger. Als concertzanger is hij breed georiënteerd. Zijn oratorium repertoire reikt van Bach en Handel tot Britten en Stravinsky. Hij was als bas-bariton te horen op de grote Nederlandse concertpodia. Zo zong hij in het Koninklijk Concertgebouw, Dr. Anton Philipszaal, De Doelen, Beurs van Berlage, Musis Sacrum, en De Vereeniging.

Vincent werkte onder meer samen met het Residentieorkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Ensemble Ludwig. Hij zong onder dirigenten als Gijs Leenaars, Antony Hermus, Wiecher Mandemaker, Richard Egarr, Antonio Méndez, Arjan Tien, Lucas vis en Philip Pickett.

anthem dirigent | Vincent Spoeltman

Vincent Spoeltman

Naast zijn solocarrière is Vincent actief als koorzanger en zingt regelmatig in professionele (project)koren en -ensembles. Zo zingt hij in het Laurens Collegium Rotterdam o.l.v. Wiecher Mandermaker en Bachkoor Holland o.l.v. Gijs Leenaars. In de zomer van 2009 maakte hij een tour met het World Youth Choir.

Verder werkte hij als koorzanger, in o.a. het Groot Omroepkoor, met dirigenten als Jaap van Zweden, Jan-Willem de Vriend, James MacMillan, Philip Pickett, Roy Goodman en Frans Brüggen. Sinds dit jaar is Vincent free lance verbonden aan het koor van de Nationale Opera.Als dirigent is Vincent actief bij de cantorij van ‘Het Steiger’ in Rotterdam, Christelijk Jongerenkoor Anthem in Nieuwerkerk a/d/IJssel en kamerkoor Musica Vocalis in Krimpen aan den IJssel.

In het seizoen 2011-2012 gaf hij als gastdocent koorscholing aan de eerstejaars studenten klassieke muziek van het Rotterdams Conservatoirum (Codarts). Vincent geeft regelmatig stemvorming bij koren. Zo was hij o.a. actief bij mannenkoor ‘De Verenigde Zangers’ te Barendrecht en kamerkoor ‘Fiori Musicali’ te Middelharnis